27 mei 1951
Heidelust
Nog één keer maken duizenden Bosschenaren de tocht naar Vught, naar Heidelust, dertig jaar lang het intieme voetbalparkje waar BVV in de naoorlogse jaren tot een nationale topclub is uitgegroeid. Op zondagmiddag 27 mei 1951 neemt BVV afscheid van Heidelust. Hiervoor is Exeter City naar Vught gekomen, een club uit de derde divisie van Engeland. Het is weliswaar een profclub, maar op de afscheidsparty van BVV zijn de profs kansloos: 4-2.
BVV luidt Heidelust uit in stijl en sfeer. De Koninklijke Harmonie maakt er een feestje van. Mooie herinneringen blijven er hangen, aan de drie kampioenschappen van het zuiden, aan de landstitel van 1948, aan de vernedering die topspelers als Abe Lenstra en Kees Rijvers hier ondergingen.
Studio Sport, FOX Sport en internet kenden we in die dagen nog niet, maar in alle Nederlandse kranten klonk de bewondering wel door voor BVV. Europees voetbal bestond nog niet, maar als kampioen van Nederland genoot BVV zoveel respect dat het werd uitgenodigd voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Atletico Madrid en op Curacao.
Een extra wapen van BVV op Heidelust was de vijandige sfeer. Meer dan 8.000 toeschouwers konden er niet in. Maar op drukke dagen werd simpelweg het dubbele gehaald. Achter de staantribunes werden dan platte karren opgesteld vanwaar nog enkele rijen toeschouwers de wedstrijden probeerden te volgen. De voorste rij strekte zich uit tot vlak voor zijlijnen en achterlijn. De tegenstanders kregen het benauwd daarvan.
,,Ik vond het elke keer heel vervelend om daar te spelen, er ging een geweldige intimidatie vanuit waartegen de scheidsrechters onvoldoende optraden”, vertelde Kees Rijvers mij enkele jaren geleden.
Ook al voltrok zich dat allemaal in Vught, de landelijke kranten bleven Den Bosch als thuisbasis van BVV benoemen. Dat zat het gemeentebestuur van Den Bosch zo dwars dat in 1950 werd besloten tot aanleg van een groots sportpak in Den Bosch. Met een accommodatie van 28.000 toeschouwers werd De Vliert meteen het op twee na grootste van Nederland; na het Feyenoord-stadion en het Olympisch Stadion.
In september 1951 is De Vliert gereed. BVV zal daar nooit meer de successen én de sfeer bereiken die herinneren aan Heidelust. En Heidelust? Het eerste jaar speelt Wilhelmina er ter overbrugging, een jaartje slechts voordat De Wolfsdonken betrokken kan worden. Daarna blijft het bijna 70 jaar stil op Heidelust. Pas in 2020 krijgt het nieuwe bewoning, een woonwijk. Niets herinnert nog aan de gloriejaren van BVV.