10 juli 1981
Diep in de nacht zes uur lang het peloton achterna
Wie dacht dat we in Hasselt afscheid hadden genomen van Eddy en Walter Planckaert, kijkt in Mulhouse verbaasd op. Met een nachtelijke autorit van zes uur, vanuit Oost-Vlaanderen naar Oost-Frankrijk, zijn ze het vliegende peloton achternagereden. Op bevel van Tour-baas Félix Lévitan melden ze zich aan de start voor de zestiende etappe.
In de bus naar het vliegveld van Sint-Truiden sommeert Lévitan aan ploegleider Berten de Kimpe om zijn twee afgehaakte renners alsnog op te roepen. Uitvallen in de Tour is formeel alleen toegestaan als de dokter het goed vindt of wanneer de tijdslimiet is overschreden. De Kimpe zwicht voor het dreigement de twee renners een schorsing op te laten leggen en zijn ploeg volgend jaar uit de Tour te weren.
De twee Planckaerts zijn nog maar net thuis in Nevele als De Kimpe meldt dat de afspraak moet vervallen dat de twee broers op donderdag in Hasselt de Tour mochten verlaten. Lévitan grijpt in omdat het hem niet zint hoe schielijk Jan Nevens en Cees Priem in de dagen vooraf vlakbij huis de Tour hebben verlaten. ,,We zullen ons niet laten beïnvloeden door de gewoonten en zeden van de zesdaagsen. We kennen de mensen die zulke gewoontes in de Tour proberen in te voeren. We zullen ons daartegen verzetten”, heeft hij aangekondigd in zijn dagelijkse rubriek in het dagblad Le Parisen Libéré.
Er zit voor de Planckaerts niets anders op dan alsnog naar Mulhouse te komen, voor een klein uurtje tijdrijden over 38,5 kilometer op vrijdagmiddag. ,,Maar ik zie ons zondag al weer thuis. We gaan onze Eddy toch niet opofferen voor de goesting van Lévitan”. kondigt Walter, de oudste Planckaert, aan.
De order van Lévitan treft ook Urs Freuler, de zesdaagse-specialist in de Raleigh-ploeg die zich mét Peter Post rechtstreeks aangesproken mag voelen. ,,Zaterdag ga ik fijn naar het zwembad”, heeft hij aangekondigd. In de tijdrit, zo dichtbij huis in Zwitserland, doet Freuler alsnog zijn best. Hij wordt negentiende, op 2.55 van Bernard Hinault.
Joop Zoetemelk moet 2.40 toegeven op Hinault, dat is 5 seconden minder dan in de eerste tijdrit die 12 kilometer korter was. Zijn achterstand groeit. maar in het algemeen klassement komt Joop Zoetemelk gestaag omhoog. De twaalfde plaats over een golvend parkoers in de Elzas is ver beneden de stand van de Tour-winnaar van 1980. Het is wel genoeg om de top 10 binnen te komen. Negende staat Zoetemelk nu, op 10 minuten en 43 seconden van de gedoodverfde Tour-triomfator.
Het zelfvertrouwen groeit bij Zoetemelk. Zijn eerzucht drijft hem naar revanche op de prikkelende woorden van Peter Post die geen toekomst meer voor hem ziet in zijn ploeg. Realistisch is hij ook. ,,Ik voel dat het beter gaat. Maar eigenlijk lag die tijdrit van vorige week mij veel beter. Laten we maar hopen dat dit een aanwijzing is dat het nu ook in de bergen beter kan.”
Joop Zoetemelk heeft zich neergelegd bij het machtsvertoon van Hinault, die zijn superioriteit onderstreept door Phil Anderson, nummer 2 in het klassement, 5 kilometer voor de eindstreep te passeren. Tot ergernis van Gerrie Knetemann lukt het hem niet om Hinault van een tijdritzege te weerhouden. Knetemann komt 25 seconden te kort en wordt tweede. En dan heeft hij twee uur eerder nog wel met veel minder tegenwind te kampen gehad dan de Fransman. ,,Het mag niet zo zijn. Vooral op het laatste stuk moet hij ontzettend hard hebben gereden. Dit is al de vijfde keer dat ik in een tijdrit tweede word achter hem”, constateert Knetemann mismoedig.