13 juni 1948

Jackson & Schulte 

Op 13 juni 1948 mag Den Bosch twee landstitels bejubelen. BVV wordt voetbalkampioen, Gerrit Schulte grijpt de nationale titel bij de profwielrenners.

Het kampioenschap van BVV is voor trainer Charles Jackson de bekroning van een lange periode waarin hij de jeugd veel aandacht heeft gegeven en een hechte teamgeest heeft gesmeed.  In 1929 is Jackson naar Nederland gekomen, als een van de tientallen Britten die op het vasteland van Europa komen uitleggen hoe voetbal gespeeld dient te worden. 

Vanaf 1934 is Jackson actief bij BVV, aanvankelijk terwijl bij DWS in Amsterdam zijn hoofdbaan ligt. In 1938 vestigt Jackson zich in Den Bosch. De Tweede Wereldoorlog verstoort zijn werk. Jackson zoekt met zijn vrouw zijn heil in Engeland. Als hij na de oorlog terugkeert in Den Bosch treft Jackson een bloeiende club aan, die een grote groei in het ledental heeft doorgemaakt. 

De jeugdige talenten van wie Jackson die voor het uitbreken van de oorlog afscheid heeft genomen, blijken zich sterk ontwikkeld te hebben. Het gevolg is dat BVV drie jaar achtereen kampioen wordt een van de twee zuidelijke klassen, van 1947 tot en met 1949. Zes spelers van BVV bereiken onder Jackson het Nederlands elftal. 

In 1948 wint BVV in de kampioenscompetitie met vijf andere afdelings-kampioenen en mag het zich landskampioen worden. Een gelijk spel in de laatste wedstrijd, op 13 juni 1948 uit tegen EDO in Haarlem (1-1), is bepalend. Heerenveen, Go Ahead, PSV, Haarlem en EDO moeten zich neerleggen bij de heerschappij. Een gelukje voor BVV  is dat Ajax in de loop van het seizoen zo verdeeld is geraakt dat het naast de westelijke titel heeft gegrepen. Een andere meevaller is de blessure die Abe Lenstra oploopt waardoor hij er voor spek en bonen bijloopt bij Heerenveen in de achteraf beslissende wedstrijd  tegen BVV.

BVV speelt zijn wedstrijden op Heidelust in Vught, maar verder is alles Bosch aan de club. De successen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog inspireren de gemeente Den Bosch tot de bouw van een groot stadion, De Vliert, waardoor BVV kan terugkeren in Den Bosch.

Op De Vliert is Gerrit Schulte vanaf de opening in 1951 de exploitant van het café-restaurant. Gerrit Schulte is geen Bosschenaar van origine, maar in de hoofdstad van Brabant is hij blijven hangen als hij in de jaren dertig de liefde op zijn  pad komt. Als Schulte  op zondag 13 juni, op de Cauberg in Valkenburg, de kampioenstrui grijpt, wordt ook hij door Den Bosch als een van de hunnen geëerd. 

Delen