27 juni 1980

Het rugnummer 

Rugnummer 11 draagt Joop Zoetemelk, de één duidt aan dat hij kopman is van de Raleigh-ploeg. Voor de ploegentijdrit die op vrijdagmiddag 27 juni in de Tour de France op de agenda staat, zijn van het rugnummer enkele reepjes afgeknipt zodat de windweerstand geringer wordt. Foei, zegt de jury. Ook draagt Zoetemelk het rugnummer volgens de jury aan de verkeerde kant waardoor het niet door de finish-apparatuur kan worden gesignaleerd. Die overtreding kost hem 15 seconden tijdstraf en een geldboete van vijftig Franse franken. Zo’n zelfde straf vanwege hetzelfde vergrijp is er ook voor Cees Priem. 

Winst in de ploegentijdrit, 46 kilometer lang full speed met een gemiddelde van 51 kilometer, levert de gelijk gefinishte renners van Raleigh ten opzichte van de ploeg met Bernard Hinault een winst op van welgeteld 25 seconden. Bonificatie. De feitelijke marge van 44 seconden telt niet, er worden alleen bonificaties vergoed. 

Na aftrek van de tijdstraf bedraagt de achterstand van Zoetemelk op Bernard Hinault in het algemeen klassement uiteindelijk nog 17 seconden, tien seconden minder dan een dag eerder. Hinault is door de Raleigh-ploeg uit de gele trui gereden en staat nu derde, Zoetemelk is opgerukt naar de vijfde plaats. 

De matige beloning én de tijdstraf voor Zoetemelk maken Peter Post boos. ,,Natuurlijk kenden we de regels, maar het blijft onbegrijpelijk. Hier ben ik goed ziek van“, tiert de ploegleider van Raleigh aan de finish bij de Kongresshalle van Frankfurt. Hij mag ook best tevreden zijn want Joop Zoetemelk heeft flink op kop kunnen rijden en aangetoond dat hij de macht aan het terugvinden is. Bovendien heeft Gerrie Knetemann als Raleigh’s beste in de proloog Hinault kunnen onttronen in het algemeen klassement. 

Jan Raas werpt zich in deze ploegentijdrit op als leider van de ploeg, veel meer dan Zoetemelk die als kopman in het klassement zijn autoriteit nog zal moeten aantonen. Na afloop schetst Raas zijn rol, verwijzend naar een klapband van Henk Lubberding die de ploeg na twintig kilometer even uit cadans brengt. ,,Er werd even getwijfeld. Zoetemelk zegt uit zichzelf toch al niets. Dus riep ik meteen ‘rijden’ tegen Knetemann”, aldus Raas. 

Die ochtend heeft Jan Raas ook al winst geboekt met een sprintzege in een rit over 132 kilometer van Frankfurt naar Wiesbaden, een etappe over het traject dat is gekopieerd uit de klassieker Rund um den Henninger Turm. Het resultaat van de lange dag komt tot uitdrukking in het klassement van de gele trui. Gerrie Knetemann draagt nu niet alleen een gele borstrok, gebreid door zijn vrouw met een fraai patroon van regenboogstrepen op borsthoogte. Over zijn hansopje heen mag hij nu ook het geel van de Tour aantrekken. Dankzij de zege in de ploegentijdrit staan nu ook Jan Raas, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk in de top 5. Met zijn vieren omringen ze Hinault die derde staat.

Tegenover de suprematie van Raleigh staat het uitvallen van Bert Pronk. Hij is in de tijdrit zo ver achterop geraakt dat-ie de tijdslimiet niet haalt en naar huis moet. Bovendien loopt Bert Oosterbosch in de slotfase  zoveel achterstand op dat hij de witte trui als beste jongere moet afstaan aan ploegmaat Johan van der Velde. Geel, wit én het groen van Jan Raas geven de ploeg van Peter Post aan het eind van dag 2 een kleurrijk gezicht. 

Delen