28 juni 1980

Kwijtschelding 

Vroeg op vandaag, om kwart over negen al neemt het peloton afscheid van Frankfurt. Aan het begin van een nieuwe lange dag, een dag met veel regen, wind en kou, toont de Tour-organisatie vergevingsgezindheid. Bij de start vanaf de Weserstrasse, in hartje Frankfurt, komt wedstrijdleider Albert Bouvet aanzetten met nieuwe rugnummers voor tien coureurs, onder wie Joop Zoetemelk. Hun tijdstraf van 15 seconden na de vorige etappe wordt kwijtgescholden. Daarmee is de achterstand van Zoetemelk op Bernard Hinault teruggebracht tot twee seconden.

De tweede etappe op zaterdag 28 juni naar Metz verandert niets aan de concurrentieverhoudingen. Na vijftien kilometer vinden drie Fransen en de Vlaming Rudy Pevenage elkaar in een lange ontsnapping. Alleen de Fransman Jacques Bossis haakt voortijdig met kramp af. Aan de finish, na 276 kilometer, zijn er van hun 25 minuten nog bijna tien over en vallen alle drie de overblijvers in de prijzen. De ritzege gaat naar Rudy Pevenage. De gele trui is voor Yvon Bertin, een ploeggenoot van Hinault. Pierre Bazzo mag het groen aantrekken.

Onderweg rommelt het nog wel in het peloton. Hoewel Hinault zijn secondant Bertin voorin heeft rijden, maant hij de Raleigh-renners om werk te maken van de achtervolging. Voor de schijn zetten ze nog wel even aan. Gerrie Knetemann: ,,Maar toen we zagen dat er niemand mee wilde doen zijn we weer in de groep gaan zitten. Van Post mocht toen helemaal niets meer. Hij kwam langs en brulde: ‘Tot de finish blijven zitten, laat Hinault het maar doen.’ Zo is het gegaan en niet anders.”

Aan de finishlijn in Metz, met de Moezel dichtbij, bevestigt Peter Post die lezing van Knetemann. ,,Ik laat m’n jongens niet kapot rijden. Wij zeker de kastanjes uit het vuur halen voor Hinault en dan zondag in die verschrikkelijk lastige rit naar Luik de tol betalen? Mij niet gezien. Ik wil niet dat, als Joop Zoetemelk de jongens over anderhalve of twee weken echt nodig heeft, dat ze dan zijn afgedraaid.”

Dat Gerrie Knetemann onder deze omstandigheden zijn gele trui heeft moeten afstaan, wordt voor lief genomen. Bijzaak, het gaat immers om de láátste gele trui van de Tour. 

Delen