3 juli 1981
Ad Wijnands heeft geen finishfoto nodig
Met een dag vertraging krijgen we vandaag alsnog een iets meer complete uitslag aangereikt van de achtste etappe, die donderdag door Urs Freuler werd gewonnen. In Bordeaux bleek dat onmogelijk. De film in het finishfoto-apparaat was onbruikbaar geworden. Alleen de eerste zes konden worden genoteerd.. Gemakshalve zijn daarom 134 renners op de zevende plaats geklasseerd. ‘Ex aequo op de zevende plaats’, vermeldde het officiële bulletin.
Maar zie, terwijl het peloton over 180 kilometer van Rochefort-sur-Mer naar Nantes trekt, komt de jury alsnog met een enigszins aangepaste uitslag. De film is op een lagere snelheid afgedraaid, de televisiebeelden zijn nauwgezet bekeken. Nu hebben ook de nummers 8 tot en met 15 een plaats in de rangorde gekregen en is het puntenklassement enigszins bijgewerkt. Nog altijd wordt van de zestig dagprijzen slechts een kwart uitgekeerd.
De miskleun van de jury, een gezelschap van 31 personen, mag met name Mario Prece zich aanrekenen. Deze Italiaan is voorzitter van dit internationale gezelschap. Voor het eerst heeft daarmee geen Fransman het hoogste woord in de jury.
In Nantes is geen finishfoto nodig. Ad Wijnands, de 22-jarige benjamin van de Raleigh-ploeg neemt bij de eerste doorkomst op het slotcircuitje van 2,8 kilometer afstand van het peloton, samen met de Belg Walter Planckaert en de Spanjaard Juan Fernandez. Van het drietal moet Planckaert afhaken en kan Fernandez op de laatste meters niet op tegen Wijnands. Vlak voor het aanstormende peloton, met Freddy Maertens voorop, mag Wijnands zijn armen heffen.
,,Met wat kracht konden we het volhouden. Die Fernandez kon ik wel aan”, zegt Wijnands, die als vervanger van Jan Raas naar de Tour gekomen. Het is de derde individuele etappezege voor de ploeg van Peter Post, naast twee overwinningen in ploegentijdritten en dri dagen gele trui voor Gerrie Knetemann. De successen moeten goed maken wat in het algemeen klassement verloren is gegaan.
Bernard Hinault regeert daarin met soevereine hand. Alleen Phil Anderson volgt hem nog van nabij, op 37 seconden. De jonge Australiër voelt zich een gevangene op de tweede plaats. Elke poging tot een machtsgreep wordt niet alleen verijdeld, maar ook bestraft. ,,Als hij zich rustig houdt, verroer ik me ook niet”, zegt Hinault.
Het is een verwijzing naar de bonificatiesprintjes waarbij Anderson heft geprobeerd aan zijn achterstand te knabbelen. Ook daarin laat Hinault niet met zich sollen. Daarom sprint hij af en toe zelf mee. De Raleigh-ploeg vindt het best dat het peloton op deze manier gesloten blijft. Met de dagzeges voor Urs Freuler en Ad Wijnands profiteren ze ervan.