4 juli 1981
Tour scheidt de broers Van Houwelingen
Rustdag in Nantes, een havenstad in het westen van Frankrijk, aan de zuidrand van Bretagne. Het toeval wil dat de broers Adrie en Jan van Houwelingen in hetzelfde hotel verblijven. Ze komen uit voor twee verschillende Belgische ploegen, maar zelfs op deze ‘vrije dag’ zoeken ze elkaar niet op. ,,We spreken elkaar amper, tijdens de wedstrijd niet, ook niet daarbuiten. Ik weet niet eens welk kamernummer Jan heeft. In de winter praten we al genoeg met elkaar”, zegt Adrie.
Als het seizoen voorbij is werken ze in het bedrijf van hun vader in het Gelderse Heesselt. Dan kappen ze bomen en handelen ze in hout voor de open haard. Als wielrenner doen ze hun werk voor de kopman van de ploeg; Adrie voor Fons de Wolf, de Belgische glamourboy die in de Tour tevens zijn kamergenoot is. Jan spant zich in om Freddy Maertens van dienst te zijn.
Beiden beleven hun debuut in de Tour. Jan van Houwelingen (26) draagt het shirt van de ploeg van Lomme Driessens. De officiële sponsornaam daarvan is Boule d’Or, een sigarettenmerk waarvoor in Frankrijk geen reclame mag worden gemaakt. Daarom staat er nu Sunair-Sport ’80 op het tricot. Jan van Houwelingen weet nu al dat hij in 1982 ploeggenoot van zijn een jaar oudere broer zal worden bij Vermeer-Thijs.
Jan van Houwelingen kondigt zijn overgang op de rustdag aan, vrijwel tegelijkertijd met een uitbarsting van zijn ploegleider Lomme Driessens over de vijf Nederlandse renners in zijn ploeg. ,,Ze weten het nog niet, maar na de Tour krijgen ze een brief waarin we het contract aan het einde van het seizoen opzeggen", zegt Driessens, op z'n Driessens.
Jan van Houwelingen is de bui voor geweest. Frits Pirard is ook al in onderhandeling met de ploeg van Adrie van Houwelingen en Fons de Wolf. De overige drie die zich aangesproken mogen voelen zijn de broers Fons en Piet van Katwijk en Martin Havik.
Wat Driessens tegen heeft op de Nederlandse clan, verzwijgt hij niet. ,,Ik heb altijd graag met Nederlanders gewerkt, maar dit stel valt me verschrikkelijk tegen. Ze denken alleen maar aan geld, geld en nog eens geld. In het voorseizoen rijden ze het ene criterium na het andere en als wij ze dan voor de ploeg nodig hebben, zijn ze moe."
Bernard Hinault hoeft zich geen zorgen te maken over zijn contract voor volgend jaar, net zo min als over zijn knie en de startgelden in de criteriums na de Tour. De rustdag benut de superieure geletrui-drager om in gezelschap van zijn vrouw en zoon de plaatselijke universiteitskliniek te bezoeken. Uitgebreid onderzoek stelt hem gerust. Hinault: ,,Niet dat ik twijfelde, het was al eerder zo afgesproken. Ik ben voor honderd procent in orde. Ik heb nog geen bovenmatige inspanningen hoeven te doen. Deze Tour rijd ik met twee knieën, vorig jaar moest dat met één knie."
Om te waken voor overbelasting heeft Hinault met zijn ploegleider Cyrille Guimard en zijn broer René, tevens zijn manager, een gedoseerd programma afgesproken voor de periode ná de Tour. Daarin past nog wel de Ronde van Tiel in augustus waarvoor de organisatoren hem met een gage van 20.000 gulden hebben kunnen verleiden. Hinault: ,,Ik ben ook door andere Nederlanders benaderd, maar ik voel er niet veel voor. Geld is niet alles.”