30 juni 1981

De sleet slaat toe bij Joop 

Niets valt er nog te verhullen voor Joop Zoetemelk als de Tour in de zesde etappe hogerop gaat. De eindstreep ligt op Pla d’Adet, een bergtop op 1680 meter hoogte in de Pyreneeën. Zes minuten later dan Bernard Hinault arriveert de kopman van Raleigh, pas als 51ste in de etappe-uitslag. De rit wordt gewonnen door de 34-jarige Vlaming Lucien van Impe, twee maanden ouder dan Zoetemelk.    

Rond de skipistes van Pla d’Adet stelde Van Impe vijf jaar eerder zijn eindzege in de Tour van 1976 veilig. Deze dag valt er nog altijd geen sleet te bespeuren bij hem. Zeven seconden vóór nummer 2 Hinault grijpt hij de dagzege. Naast Hinault houdt alleen nog Phil Anderson stand, die daarmee als eerste Australiër de gele trui mag aantrekken.

Peter Post trekt alvast zijn eerste conclusies over Zoetemelk. ,,Bergop merk je het eerst wanneer het minder gaat met een coureur. Daar begint het verval. Joop kon het niet, kwam steeds van zijn lijn af. Op de Peyresourde was dat al te zien, op Pla d’Adet voelde hij het zelf ook. Daar was het ook veel lastiger.”

In zijn elfde Tour sleept Joop Zoetemelk zowat zijn hele ploeg mee in de neergang. Johan van der Velde is de beste van de ploeg, op 4.24 van Van Impe. Een halve minuut vóór Van der Velde is Peter Winnen de eerste Nederlander, gevolgd door Hennie Kuiper. 

Peter Winnen is een debutant, die nu in het algemeen klassement naar de vierde plaats klimt. ,,Binnen twee jaar is Peter Winnen een superklimmer”, looft ploegleder Walter Godefroot van de Capri Sonne-ploeg de 23-jarige Noord-Limburger. Het hooggebergte kent Winnen uit de Vredeskoers waarin hij in 1980 tweede is geworden in het eindklassement. Daarin etaleerde hij ook kwaliteiten als tijdrijder. Winnen: ,,Maar hier is alles nieuw. De Pyreneeën had ik nooit gezien. Op zich is er niet zoveel verschil met de Alpen maar de manier van rijden is heel anders dan bij de amateurs. Ik voel wel dat ik sterker geworden ben.” 

Zeven jaar jonger nog dan Peter Winnen is Phil Anderson, de nieuwe gele-trui-drager. Anderson is in Londen geboren, begon in Melbourne met wielrennen, werd kampioen van het Britse Gemenebest, verhuisde toen het lekker liep naar de Verenigde Staten, trok vervolgens naar Frankrijk en woont nu met zijn Amerikaanse vriendinnetje in het Belgische Waasland, in Lokeren. Met hem in de gele trui krijgt de Tour de France warempel een mondialer karakter. 

Delen